Nuts weekend 2022 - De slag om de Ardennen (B) - 11-12-2022

In het weekend van 9 t/m 11 december 2022 werd HET NUTS weekend gorganiseerd, dit ter nagedachtenis aan de 78e jubileum van de Slag om de Ardennen (ook wel bekend als The Battle of The Bulge). Op zaterdag 10 december ben ik naar Bastogne (Bastenaken) gereden. 

Mijn kameraad Marco Wetzels was gedurende het gehele weekend met een groep van 10 personen aanwezig. Hij is lid van een re-enactment groep, The Replacements. Samen hebben we een aantal locaties bezocht die onderdeel waren van de Slag om de Adrennen en die onderandere ook bekend zijn van de 10-delige TV serie Band Of Brothers

Bastogne en omstreken

Bastogne (Bastenaken) is één van de belangrijkste steden in de Slag om de Ardennen. (Battle of the Bulge). Het werd bezet door de Duitsers in 1944 en drie weken later bevrijd door Generaal Patton en zijn troepen.

Bastgogne vormde een sleutelfase aangezien deze stad op het kruispunt ligt van de belangrijkste routes in de Ardennen, zowel voor de herovering door de Geallieerden van de bezette gebieden als voor de Duitsers in hun poging om in december 1944 de Amerikaanse en Britse linies te doorbreken. 

De Amerikaanse parachutisten van de 101ste Airborne Divisie, haastten zich naar de streek van Bastogne , nadat ze op 17 december gewaarschuwd werden voor een naziaanval. Zij hadden als doel de vooruitgang van de Reichtroepen tegen te houden en de voornaamste toegangswegen naar de stad te verdedigen.

Waarom Nuts weekend?

McAuliffe werd geboren in Washington. Al op jonge leeftijd werd zijn roeping als soldaat duidelijk. Hij studeerde in 1918 af aan de militaire academie van West Point.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde hij het bevel over de artilleriecomponent van de 101e Luchtlandingsdivisie. Hij sprong per parachute boven Normandië op D-day en vloog per zweefvliegtuig Nederland binnen in september 1944. In december 1944 werd hij tijdelijk commandant van het 101ste omwille van de afwezigheid van divisiecommandant Taylor. Tijdens het Ardennenoffensief werd het 101ste omsingeld in de Belgische stad Bastenaken.

Op 22 december eiste een Duitse delegatie dat de Amerikanen zich zouden overgeven. McAuliffe, die zeker wist dat de overwinning nabij was, verkreukelde de brief, waarbij hij "Aw - Nuts!" zei. Dit werd een gevleugeld woord. (Zelf zou McAuliffe later zeggen dat hij "Shit" had gezegd.) Zijn officieren besloten dit op schrift te stellen en zo bracht kolonel Joseph Harper met een tolk de Duitsers een brief die luidde:

Aan de Duitse commandant

NUTS!
De Amerikaanse commandant

De Duitsers begrepen dat niet en vroegen een mondelinge toelichting. De tolk antwoordde: "Du kannst zum Teufel gehen."

Enkele dagen later werd Bastogne door de snel oprukkende divisie van generaal Patton ontzet. Voor zijn acties in Bastenaken kreeg McAuliffe het Distinguished Service Cross, de op een na hoogste onderscheiding in het Amerikaanse leger. McAuliffe werd opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa in 1955. Hij ging in 1956 met pensioen en stierf op 11 augustus 1975. 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anthony_McAuliffe

Bezoek aan 101 Airborne Museum Bastogne

Omstreeks 10.15 uur was ik aangekomen bij het 101 Airborne Museum in Bastogne en iets later kwam Marco Wetzels samen met een re-enactment groep aan bij het museum. Na een korte voorstelronde zijn we het museum ingegaan. In het oorlogsmuseum in Bastogne wordt het verhaal vertelt van de Amerikaanse 101st Airborne Division tijdens de Slag om de Ardennen. Het gebouw werd door de Duitsers gebruikt tijdens de belegering van Bastogne! Vincent Speranza, een jonge parachutist van de H Compagnie 501e Parachute Infanterie Regiment arriveert in Bastogne op 19 december 1944. Hij heeft in en rond Bastogne gevochten tegen de Duiters en was aanwezig in het museum en signeerde er "NUTS" boeken en ging met mensen op de foto.

oorlogs veteraan vince sperenzo

In het mooie museum zijn alle verdiepingen in gebruik en in de kelder is een schuilkelder gemaakt die door licht en geluidseffecten een indrukwekkend beeld schetst van hoe het er tijdens de 2e Wereld Oorlog moet hebben gevoeld. In de nacht van 24 op 25 december 1944 bombardeerde de Duitse Luftwaffe het omliggende stadje Bastogne. Junkers 88-vliegtuigen wierpen bommen van een ton af, waardoor veel slachtoffers en schade ontstonden.  Het was erg druk in het museum, hierdoor was het moeilijk om op je gemak alles te bekijken van de indrukwekkende diarama's, documenten en spullen die het museum verzameld heeft. Ik ga er in ieder geval nog een keertje naar toe.

bord 101 airborn museum bastogne

In en rond Bastogne kwam je veel voertuigen tegen zoals Willy Jeeps, Dodge Jeeps motoren etc. Hieronder een foto van een mooie Dodge die mooi uitgerust is  en daarmee dus een beeld schetst van hoe de jeep er in 1944 uitgezien en rondgereden heeft.

Dodge Jeep Front

Dodge Jeep zijkant en Marco

Bezoek aan Duits Militair oorlogsbegraafplaats Regogne

Op dit Duitse Oorlogsbegraafplaats (Kriegsgräberstätte) zijn 6776 militairen begraven. Hier rusten slachtoffers gevallen bij het Ardennenoffensief.
Het blijft erg indrukwekkend om zoveel mensen begraven te zien liggen. De weersomstandigheden maken van de foto's de sfeer compleet.

Link Traces of War: https://www.tracesofwar.nl/sights/205/Duitse-Oorlogsbegraafplaats-Recogne.htm 

Militair Kerkhof 1

Militair Kerkhof 2

Militair Kerkhof 3

 

Bezoek Monument Voormalige Amerikaanse Begraafplaats Foy

Het monument is vlakbij het Duitse Kerkhof van Recogne, zie hierboven.

Het herdenkt het feit dat hier een grote Amerikaanse begraafplaats was met slachtoffers van de Slag om de Ardennen. De 2701 graven op deze begraafplaats zijn later overgebracht naar de U.S.A. of naar andere begraafplaatsen.

Op het monument staat de volgende aansprekende tekst:
We have only died in vain if you believe so;
You have to decide the wisdom of our choice,
By the World which you shall build upon headstones,
And the everlasting truth,which have your voice.

Though dead,we are no heroes yet,nor can be,
‘til the living by their lives which are the tools.
Carve us the epitaph of wise men,
And give us not the epitaph of fools.

(David J.Phillips. 506th P.IR/101st Abne Div.)

monument militaire begraafplaats

Bron: https://www.tracesofwar.nl/sights/630/Monument-Voormalige-Amerikaanse-Begraafplaats-Foy.htm

 

Bezoek aan beschoten huis

Vervolgens zijn we naar het plaatsje Foy gereden, hier hebben we een plek bezocht die in de serie Band of Brothers. Op 13 januari 1945 werd Foy veroverd op de Duitsers door het 2e Bataljon, 506 Regiment 101 Airborne Division. Tijdens gevechten in het dorp leed Easy Company verliezen door een sluipschutter die vanuit het bovenste raam schoot. Deze schutter werd uitgeschakeld door Sergeant D. "Shifty" Powers. Dit gevecht is weergegeven in de serie Band of Brothers.

beschoten huis foy

Bron: https://www.tracesofwar.com/sights/17857/Bullet-Impacts-Foy.htm

 

Bezoek aan monument Band Of Brothers en Bos Bois Jaqcues

Na een bezoek aan Foy zijn we naar de bossen van Bois Jaqcues gereden waar we een bos bezocht hebben waar de Duitsers in WO2 enige tijd ingegraven gezeten hebben.
We hebben een rondje door het bos gelopen en ook hier heb ik een aantal foto's gemaakt. die zo in die tijd genomen hadden kunnen zijn.

bossen bois jaqcues 1

medic bossen bois jaqcues

Er staat ook een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers die hier gevallen zijn. Het monument is geplaatst door o.a. Tom Hanks als een van de regisuers van Band of Brothers.

Monument gebouwd door The Men of Easy Company Foundation en de Groep COBRA. Het is opgedragen aan de mannen van E Company / 506th PIR / 101st Airborne Division en in het bijzonder aan de 14 mannen die in dit gebied zijn gesneuveld. (10 juni 2005)

"Moge de wereld nooit vergeten"

In het bos achter dit monument groef "E" Company van de 506th P.I.R. 101st Airborne division U.S. leger op 18 december 1944 hun schuttersputjes in het Bois Jacques Woods als onderdeel van de verdedigingsperimeter van Bastogne stad die spoedig omsingeld zou worden door verschillende vijandelijke divisies.
De omstandigheden waren verschrikkelijk met voortdurend mortier-, raket- en artillerievuur, sneeuwval, temperaturen onder -28 Celsius 's nachts en weinig voedsel en munitie.

Het veldhospitaal was veroverd zodat er weinig medische hulp beschikbaar was. Op 24 december werd de positie van de "E"-compagnie bij zonsopgang aangevallen door ongeveer 45 vijandelijke soldaten. De aanval mislukte en "E"-compagnie behield haar positie met 1 slachtoffer tegen 23 van de vijand.
De positie van "E"-compagnie werd tweemaal gebombardeerd en beschoten door Amerikaanse P-47's. Tijdens de periodes van 9 januari tot 13 januari leed "E"-compagnie de meeste slachtoffers, eindigend met de aanval op en de inname van Foy op 13 januari. 8 werden gedood in Foy en 6 eerder. Gedurende de hele periode raakten er 32 gewond en nog eens 21 werden geëvacueerd met ziekten door koud weer.

Bij veel eenheden die betrokken waren bij de verdediging van Bastogne waren de slachtoffers nog groter. Dit monument is opgedragen aan allen die vochten en staat symbool voor wat er gebeurde met andere eenheden tijdens de Slag om de Ardennen.

Airborne Altijd, Mannen van E compagnie

De Adelaar zal altijd schreeuwen voor onze gevallen broeders:

 • John T. Julian,
 • Warren H. Muck,
 • Alex M. Penkala,
 • Carl C. Sawosko,
 • John E. Shindell,
 • Harold D. Webb,
 • Kenneth J. Webb,
 • Harold G. Hayes,
 • Donald B. Hoobler,
 • Francis J. Mellet,
 • A.P. Herron,
 • Patrick H. Neill,
 • Richard J. Hughes,
 • Eugene E. Jackson.

monument band of brothers

Bron: https://www.tracesofwar.com/sights/760/Memorial-101st-Airborne-Division.htm

Bezoek aan Bastogne Barracks (Headquarter Gen. McAuliffe)

 Na het bezoek van Bois Jaqcues zijn we naar het museum Bastogne Barracks gegaan. 

Op 16 december 1944, in het midden van een ijzige winter, lanceren de Duitsers een laatste tegenoffensief in de Ardennen. Eén man, generaal McAuliffe, zou de loop van de geschiedenis beïnvloeden. Als de op één na hoogste in rang van de 101 Airborne Division vestigt hij zijn hoofdkwartier in de barakken van sublieutenant Heintz. In de kelder van deze barak spreekt hij zijn beroemde "Nuts" uit als reactie op het ultimatum van de Duitse troepen rond Bastogne. Deze korte maar krachtige uitspraak zou de Slag om de Ardennen ingrijpend beïnvloeden.

Sinds 1 oktober 2010 is de kazerne een interpretatiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog. Bezoek zeker de "Nuts"-kelder, die de belangrijkste fasen van het sleutelmoment van de Slag om de Ardennen illustreert, alsook de talrijke tentoonstellingszalen. U kunt ook het "Vehicle Restoration Centre" ontdekken, waar de gepantserde voertuigen van het Koninklijk Legermuseum een tweede leven krijgen.

barraks bastogne 1

 

 Bron: https://www.tracesofwar.com/sights/8359/Bastogne-Barracks-Headquarter-Gen-McAuliffe.htm

 

Foto album

YouTube

Filmpje van Marco Wetzels van het Nutsweekend.

 

Enkele van de locaties zijn ook terug te vinden in dit YouTube Filmpje:

Dankwoord aan

De volgende mensen van The Replacements:

 • Marco Wetzels.
 • Jolanda Dirx.
 • Jan-Thijs Koppen.
 • Roger Pisters.
 • Sandra Koppen.
 • Piet Pijpers.

 

 

Terug naar WOII